A vírusfertőzés folyamata – Mire érdemes figyelni?

Vírusfertőzések tavasszal gyakran előfordulnak, jó, ha tudjuk, mire érdemes figyelni, mit lehet tenni, hogy megelőzzük a fertőzést és hogyan kezelhetjük, ha már megbetegedtünk? A tavasz csodás évszak, melyet maximálisan ki is élvezhetünk, ha elővigyázatosak vagyunk és el tudjuk kerülni a tavaszi náthás, megfázásos tünetek megjelenését.

Az enyhe, tavaszias idő kedvez a vírusok és baktériumok terjedésének. Ilyenkor könnyebben meg is fázhatunk, hamar levesszük a téli nagykabátot, amint megjelennek az első, melengető napsugarak. Nem eszünk annyi vitamint, jövünk-megyünk, tömegben mozgunk, ráadásul ilyenkor sokan betegek is, könnyű megfertőződni.

A vírusfertőzés folyamata során a vírusok a gazdaszervezete sejtjeire vannak utalva, mivel a vírusok nem élő szervezetek. Terjedésükhöz a gazdaszervezet sejtjeibe fecskendezik a saját genetikai információjukat, ezt követően a fertőzött gazdasejtek további vírusokat állítanak elő.

Melyek a gyakori vírusfertőzések tavasszal?

A vírusos légúti megbetegedések legelterjedtebb okozói a rhinovírusok, az adenovírusok, a koronavírusok, az RSV vírusok, parainfluenza és influenza vírusok.

Egészséges immunrendszerű embereknél a vírusok bár kellemetlen tünetekkel járhatnak, spontán gyógyulnak néhány napon maximum 1-2 héten belül. A légutakat tavasszal leginkább a közönséges nátha, az influenza, a torok és gége fertőzései teszik próbára. 

Vírusfertőzések tünetei

A vírusfertőzések átlagosan 3-10 napig okoznak tüneteket. Ha ennél tovább tart, magas láz vagy romló állapot jellemző, bakteriális felülfertőződés is előfordulhat, mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség! Ha igazolódik a bakteriális fertőzés, antibiotikum szedése válhat szükségessé.

A vírusfertőzés tünetei lehetnek:

  • hőemelkedés, mérsékelt láz
  • izomfájdalom
  • hidegrázás
  • étvágytalanság
  • gyengeségérzet
  • fejfájás
  • torokfájás
  • orrdugulás
  • köhögés

Hogyan előzhetjük meg a vírusfertőzéseket?

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, a megfelelő folyadékfogyasztás kiváló alapokat adhat a szervezetünk védekezőképességét tekintve.

A rendszeres testmozgás, biciklizés a jó időben, esetleg egy kiadós esti séta is erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezet védekező funkcióját.

Emellett célszerű vitaminokkal is rásegíteni, a C-vitamin, D-vitamin tavaszi időszakban is ajánlott, de akár egy tavaszi multivitamin kúra sem árthat, hiszen télen, amikor kevesebb a napfény, a friss zöldség és gyümölcs, a szervezet jócskán kifogyhat a tápanyagokból.

Fogyasszunk minden nap 1-1 ízletes gyógyteát, csipkebogyót, csalánt, hársteát, kinek melyik ízlik! Friss citrommal, mézzel gazdagítva még több tápanyaghoz jut a szervezet.

Tömegközlekedési eszközökön, nagy tömegben, bevásárlóközpontokban nyugodtan viselhet maszkot, aki védeni szeretné magát (vagy másokat) a vírusok terjedésétől.

A kezek higiéniájára minden körülmények között figyeljünk! Minél gyakrabban mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, ha pedig nincs lehetőség, a kézfertőtlenítő gélek is jó szolgálatot tesznek.

Vírusfertőzések kezelése

A vírusfertőzések kezelésére ma már számos hatékony patikában beszerezhető készítmény áll rendelkezésünkre, akárcsak az orrdugulás ellen bevethető orrsprayk vagy az orrváladék kiürülését segítő tengervizes orrsprayk. A forró italporok is enyhítik a vírusok okozta kellemetlen tüneteket, miközben folyadékhoz is juttatják a szomjazó, elesett szervezetet.

A vírusfertőzés otthoni kezelése során a lázat és fájdalmat nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel (NSAID) ajánlott enyhíteni. Kiegészítésként kezelőorvos javaslatára nyákoldó, köhögéscsillapító szereket is lehet használni.

Mindemellett a többszöri, kis étkezés és a bőséges folyadékfogyasztás nagyon fontos. Szénsavmentes ásványvíz, gyógytea, gyümölcslé ilyenkor a legjobb és persze, ha a beteg gyomra kívánja, a tápláló, gyógyító levesek is bátran fogyaszthatóak.