Minden könyv egy külön világ. Gondolkoztál már ezen?

Te mennyit szoktál olvasni? Heti egy-két könyvet? Esetleg hármat, talán négyet is? Vagy már a kötelezővel is hónapokig szenvedsz, és nem akarsz könyvek közelébe se menni?

Ha elkezdek egy könyvet olvasni, általában elég hamar be is fejezem. Mert izgalmas és nem tudom letenni. Amikor éppen olvasok, akkor mindent kizárok. Gondolatban a könyvbe kapaszkodok, és ő távoli helyekre repít engem. Sodródok vele, és arra megyek, amerre vezet: egy izgalmas, érdekes vagy éppen egy érzelmekkel teli világba.

„A könyvtárunkban ülve akár a világ összes sarkába eljuthatunk.” (John Lubbock)

Tulajdonképpen, ha belegondolok, akkor rájövök, hogy a könyv egy üzenőfüzet. Az írók üzennek nekünk rajtuk keresztül.

Ha sokat olvasol, akkor biztosan észreveszed, hogy nincs kettő ugyanolyan könyv. Minden izgalmas olvasnivaló különbözik egymástól. Mindegyiknek más a hangulata, más a mondanivalója. Nem hasonlítanak egymásra a szereplők, és a helyszínek sem. A tartalmak is különböznek egymástól. Az írók is mást tartanak rossznak és jónak.

Amikor egy könyvet először olvasok, az olyan, mintha egy új emberrel ismerkednék meg. Ha nagyon tetszett a könyv, és később újra elolvasom, akkor néha úgy érzem, egy régi jó ismerősömmel találkozok.

Nagyon sok témában léteznek könyvek. Krimi, állatregény, kalandregény, történelmi regény, ifjúsági regény, indiános könyvek, és még sorolhatnám napestig. A könyvekben az a jó, hogy kedvedre válogathatsz!

A könyvtárban nagyon sok könyvet megtalálhatsz. Annyit kell csak tenned, hogy elmész a hozzád legközelebbi könyvtárba, bejelentkezel, és már olvashatsz is! De ha jobban örülnél egy saját, új könyvnek, akkor ellátogathatsz könyvesboltba, vagy akár rendelhetsz is!

Olvass! Nem leszel egyedül!

Egy könyvtől sok mindent kapsz: élményeket, gondolatokat. És ezernyi unalmas pillanatot izgalmassá tudsz tenni. Elég, ha fellapozol egy könyvet bármelyik oldalán.

A könyv olyan, mint egy ajtó. Ha kinyitod, azonnal egy másik világban találod magad. Másik korban, más emberek között. Más kultúrákat és fogalmakat ismersz meg. Mialatt olvasol, más ember lehetsz. Bármit elképzelhetsz, bármit megtehetsz. Felépíthetsz egy olyan világot, melyre mindig is vágytál.

„Óh, ne mondjátok, hogy a Könyv ma nem kell,
hogy a Könyvnél több az élet és az Ember,
mert a Könyv is élet, és él, mint az ember-
így él:emberben a könyv, s a Könyvben az Ember.”
(Babits Mihály: Ritmus a könyvről)

Miközben olvasol, neked is eszedbe juthatnak dolgok. Könnyen lehet, hogy meglepetten így kiáltasz fel:

Hoppá, ez én vagyok!

Szólj hozzá!