Tari Annamária: Ha a másik sikeres, legalább legyen rondább, mint én

Rengeteg minden változott az utóbbi 10-15 évben, így nem is csoda, ha sokszor fogalmunk sincs, hogy mi történik pontosan, amikor a gyerek netezik. A digitális világ sokkal több mint eszköz a kezükben: a fiatalok számára online életteret biztosít, ahol társas kapcsolatokat létesítenek. De hogyan hat mindez az offline életükre? Milyen felnőttek válnak azokból a gyerekekből, akik társas életük jelentős részét az online térben élik? És nekünk, szülőként mi mindenre kell figyelnünk?

A Hintalovon Alapítvány és a Dívány.hu közös konferenciáján arra kerestük a választ, hogy mi történik a gyerekekkel a digitális világban, mit tesz a net a gyerekekkel. A rendezvény Tari Annamária pszichoanalitikus előadásával kezdődött, aki már az első pillanatokban felnyitotta a szemünket: a negyedik ipari forradalomban élünk, így elkerülhetetlen, hogy ez hatással legyen a gyerekek fejlődésére.

Mintha pici drogfüggőket nevelnénk

A gyereknevelés egyik alapszabálya a következetesség. Ma már egyre kevésbé van a szülőknek megkérdőjelezhetetlen tekintélye, ezért kifejezetten fontos, hogy jó mintát mutassunk a gyerekeknek. Ha például a fiataloktól elvárjuk, hogy vacsora közben ne kütyüzzenek, akkor mi se vegyük fel a telefont, ne akkor fussuk át az e-mailjeinket. A mai gyerekek sokkal kritikusabbak, mint korábban, emiatt pedig hamar kiszúrják, hogy egy ilyen helyzet nem igazságos velük szemben. Ezért fontos, hogy csak olyan

De az otthoni szabályok betartásán túl mit várhatunk a gyerekektől az információs korban? Az online térben a közösségi média felületein komoly mértékű rivalizálás, folyamatos összemérés zajlik. Ez gyakran megjelenik már a kamaszok társas kapcsolataiban is: a szülők sokszor látják, hogy kevesebb empátiával és nagyobb mértékű narcizmussal fordulnak egymás felé a tizenévesek. Gondoljunk csak bele: a közösségi médiában mindenkire hat az exhibicionizmus, a megmutatás, a láttatás vágya, hiszen mindenki irigylésre méltó életet mutat másoknak. Egy fejlődő személyiségnek azonban nem tesz feltétlenül jót, ha azt látja, az online térben korlátok nélkül lehet véleményezni bárkit, úgy is, ahogy azt a valóságban nem tennénk. „Az, hogy mértéktelenül ömlik ránk mások tökéletesnek tűnő élete, még akkor is hatással van az önbizalmunkra, ha egyébként jól integrált énhatárokkal, megfelelő értékrenddel rendelkezünk” – magyarázza a pszichológus. És mivel nem szeretnénk sikertelenebbnek, bénábbnak érezni magunkat, ezért keresünk valamit, amit utálhatunk, amiben jobbak vagyunk az irigyelt személynél. Ha az a másik sikeres, legalább legyen rondább, mint én, mert ez a leértékelés segíthet csak abban, hogy elviseljem a folyamatos rivalizálás súlyát.

A cikket az alábbi linken olvashatjuk tovább:

https://divany.hu/szuloseg/2019/12/18/tari-annamaria-mit-tesz-a-net-a-gyerekkel/

Szólj hozzá!