Tanulj eredményesebben!

A tanulás fontossága az utóbbi időben talán az eddigieknél is jobban előtérbe került. Az egyre nagyobb leterheltség miatt még fontosabb, hogy a tanulás technikája már gyermekkorban kialakuljon. Az alábbi szempontok gyakorlatba ültetése mindenképpen segítséget nyújt az e téren jelentkező kihívásokhoz.

 1. Ne távozz úgy az óráról, hogy tisztázatlan kérdésed legyen az anyaggal kapcsolatban.
 2. A jegyzetelés nemcsak a gondolatok rögzítésének hatásos módja, hanem megkönnyíti az otthoni tanulást is.
 3. Amennyiben rendszeresen kérdéseid vannak, melyekre nem tudsz válaszolni, föltétlenül menj el korrepetálásra.
 4. Minden nap tanulj. Napi 2-3 óra tanulás elégséges kell, hogy legyen a felkészüléshez, ismétléshez.
 5. Ne oszd meg a figyelmedet! Kísérletek bizonyítják, hogy egyszerre csak egy dologra tudunk igazából figyelni. A figyelem gyors váltogatása bizonyos tevékenységeknél – például az autóvezetésnél – nélkülözhetetlen, a szellemi erőfeszítésnél azonban mindenképpen a teljesítmény csökkenésével és gyors fáradással jár.
 6. Élvezettel merülj bele a tanulásba. Ha valódi érdeklődés és kíváncsiság vezet, figyelmed biztosan nem kalandozik el más területekre.
 7. Tanulás előtt tedd rendbe íróasztalodat! Ne hagyj elől semmi olyan tárgyat, amely tanulás közben elvonhatja a figyelmedet, más irányba terelhet gondolkodásodat.                                                                                                             
 8. Tanulás közben ne egyél, evés közben ne olvass! A kétféle tevékenység egymás ellen hat: vagy az ételt élvezd, vagy a tanulásra figyelj. Ha éhes vagy, inkább tarts szünetet és nyugodt körülmények között, étkezz.
 9. Érdemes fegyelmezetten viselkedni! Az önfegyelem sokkal méltóbb hozzád, mintha tanárodnak vagy szüleidnek kellene kényszerrel hatni rád. Győzd le kedvetlenségedet, légy ura indulataidnak. Ha valamit nem értesz, rugaszkodj neki újból türelemmel. Ha végleg nem boldogulsz, kérj segítséget.
 10. Figyeld meg magad, hogyan viselkedsz tanítási órákon. Mennyire használod ki a tanulás lehetőségét az iskolában? A jó időgazdálkodás alapja, hogy amit az iskolában megértesz és megjegyzel, azzal otthon keveset kell foglalkoznod. Mi akadályoz meg ebben? Vedd észre, mi tereli el figyelmedet a tárgyról, és gondold meg, mit tehetnél ellene.
 11. Otthoni munkádat is elemezd. Mennyire célirányos a tanulásod, mennyi közben a „lötyögés”, a fölösleges időtöltés, ábrándozás, mi akadályoz a folyamatos tevékenységben, mennyi ideig tudsz koncentráltan dolgozni? Ne hagyd, hogy az idő kifolyjon kezeid közül!
 12. Az otthoni tanulásnál használd a füzetedet, munkafüzetedet és a tankönyvedet, atlaszodat.
 13. Elsőként olvasd el a tankönyvben a megtanulandó anyagot, majd olvasd el a füzetbe írt jegyzetet.
 14. Próbálj emlékezni az órán elhangzottakra. Amennyiben megértetted az új anyagot, gondolatban foglald össze azt.
 15. Olvasd el leckéhez tartozó olvasmányokat, hiszen ezek segítenek megérteni és elmélyíteni az anyagot, fejlesztik az értő olvasást, táblázat – és ábraelemzést.

Szólj hozzá!