Könyvajánló: A kamasz agy

Mítoszok és kritika nélkül átvett sztereotípiák helyett alapozzuk konkrét ismeretekre tizenéves gyermekeink nevelését. Ha tisztában vagyunk azzal, mi történik egy tinédzser agyában, könnyebb hatékonyan terelgetni őt életének ebben az izgalmas szakaszában.

“Az igazság az – erre a saját fiaim tanítottak meg -, hogy a kamaszok nem idegen, hanem csak egy félreértett fajhoz tartoznak. (…) Reményeim szerint az olvasó kézikönyvként, használati utasításként vagy túlélési útmutatóként használja a kötetet a tinédzser agyának gondozásáról és táplálásáról. Nem elégszem meg azzal, hogy a felnőttek jobban megértsék a tinédzsereket. Gyakorlati tanácsokat is szeretnék adni, hogy a felnőttek segíthessenek is tizenéves gyermekeiknek. Nemcsak a kamaszoknak kell eligazodniuk az élet eme izgalmas, ugyanakkor csalóka időszakában, hanem a szülőknek, a gondviselőknek és a pedagógusoknak is (…) Annak érdekében, hogy ne haragudjunk meg a gyermekeinkre, ne nézzünk rájuk összezavarodva, ne legyintsünk megadóan, el szeretném magyarázni, mitől olyan idegesítőek.

A könyvben szereplő információk nagy része meglepő lesz – mert valószínűleg azt hittük, hogy tizenéves gyerekeink csökönyös viselkedése rajtuk múlik; hogy érzéketlenségük, dühük vagy szórakozottságuk teljes mértékben tudatos, és hogy szándékosan nem hajlandók megszívlelni a tanácsainkat, meghallgatni a kéréseinket és engedelmeskedni a felszólításainknak. Pedig ez korántsem így van.

A könyvbeli utazás olykor megdöbbentő lesz, de ígérem, hogy az út végére sokkal többet tudunk majd tinédzsereink működéséről, mert alaposabban megismerjük az agyukat.”

(Frances E. Jensen neurológusprofesszor)

Miért olyan idegesítőek a tizenévesek? Miért gyűrnek fontos iskolai üzeneteket a táskájuk aljába, miért képtelenek rendet tartani maguk körül, miért állítanak haza egyszer csak kékre festett hajjal? Frances E. Jensen, a nemzetközi hírű neurológus (nem mellesleg két fiú édesanyja) ilyen és hasonló kérdéseket tesz fel és válaszol meg, szülői tapasztalatai mellett a kamaszaggyal kapcsolatos legfrissebb tudományos eredményekre támaszkodva, olvasmányos, közérthető, nem egyszer humoros stílusban.
A szerző saját kutatási eredményei és klinikai tapasztalatai alapján, forradalmian új szemszögből közelíti meg a témát, egyszersmind gyakorlati tanácsokkal is szolgál a tinédzsereknek és szüleiknek a viharos évek túléléséhez.

 

Szólj hozzá!