Így teszed tönkre a szíved a mindennapokban

Gondolatébresztő a február 27-i rendezvénnyel kapcsolatban:

SPORT és CSALÁD – EGÉSZSÉG és CSALÁD: hitelesen és gyakorlatiasan a négy gyermekes családapával – Katus Tamással a Testnevelési Egyetemen.

Az emberi szív a törzsfejlődés során a rendszeres testmozgáshoz idomult, ezért is veszélyezteted a szíved egészségét, ha hanyagolod a sportot – derül ki egy friss kutatásból.

Amerikai kutatók emberszabású majmokat, illetve különböző embercsoportokat vizsgáltak, hogy megállapítsák, mekkora szerepe van a rendszeres testmozgásnak a szív egészségében, és hogyan alakítja át a szívedet a mozgás – számol be a tanulmányról a Harvard Medical School.

Az emberi szív az állandó igénybevételhez szokott

A Massachusetts-i Általános Kórház munkatársaiból álló kutatócsapat ultrahangos vizsgálattal figyelte meg többféle emberszabású majomfaj, illetve négy kiválasztott embercsoport – testmozgást nem űzők, hosszútávfutók, amerikaifutball-játékosok és a dél-amerikai tarahumara indiántörzs tagjai – szívműködését fizikai igénybevétel közben. A különböző csoportokat annak alapján választották ki, hogy képesek legyenek modellezni az emberi szív evolúciójának különböző fázisait.

A csimpánzok a nap nagy részét henyéléssel töltik, de időnként mászniuk és harcolniuk kell, hogy élelmet szerezzenek. Ez a rövid, intenzív fizikai igénybevétel nyomást generál a szív kamráiban, ezért a szívfaluk vastag és merev. A majmokkal ellentétben vadászó-gyűjtögető őseinknek hosszú távolságokat kellett megtenniük, hogy élelmet szerezzenek maguknak. A későbbi földműves társadalmakban élő emberek szintén egész nap talpon voltak. Emiatt az emberi szív fala vékonyabb és rugalmasabb, a kamrák pedig nagyobbak és képesek enyhén kicsavarodni, ami segíti a vér ki- és beáramlását.

A cikket az alábbi linken olvashatja tovább:

https://divany.hu/testem/2020/01/18/sziv-mozgas/

Szólj hozzá!