Ezt teszi az aggyal az állandó kütyüzés: blokkolja az összes kognitív funkciónkat

Sem koncentrálni, sem gondolkozni nem enged. Minden kognitív funkciónkat blokkolja. Érdekes tanulságokkal zárult a kísérlet.

A 2000-es évek elején jelentek meg a mai értelemben vett első okostelefonok. Az Apple 2007-ben piacra dobott iPhone-ját követően pedig használatuk vírusszerűen terjedni kezdett világszerte.

Ha körülnézel egy tömegközlekedési eszközön, játszótéren, étteremben, szinte biztosan látsz tíz olyan embert, aki az okostelefonját simogatva a részleges figyelem állapotában van épp. A külvilágból jövő információknak egy részét befogadja, de mentálisan se itt, se ott nincs igazán.

Mit tesz az aggyal az állandó kütyüzés?

Bizonyára neked is feltűnt már, hogy, míg a kilencvenes években képes voltál elmélyedni egy könyvben, addig manapság az olvasást – ha egyáltalán előveszel könyvet – rendre megszakítja a telefon pittyegése. A belőle áradó információdömping azt az érzést kelti, mintha muszáj lenne fél szemmel és füllel figyelni rá, ellenkező esetben lemaradsz valamiről. Ez a helyzet azonban lehetetlenné teszi az elmélyült alkotói tevékenységet.

A cikket az alábbi linken olvashatja tovább:

https://femina.hu/egeszseg/okostelefon-hatasa-az-agyra/

Group of teenage boys and girls ignoring each other while using their cell phones at school

 

Szólj hozzá!