Az 50/50 szabály, amivel fejleszteni tudod a memóriádat

Talán veled is előfordult már, hogy sikerült terjedelmes könyveket végigolvasnod egy vizsgára, a döntő pillanatokban azonban mégsem jutott semmi sem az eszedbe. Könnyű elveszni az új információk özönében, ha nem tapossuk ki eléggé a felidézéshez szükséges ösvényeket. Hogyan tudunk magabiztosabban visszatalálni olyan tudáselemekhez, amelyeket alkalmazni szeretnénk?

Amikor megtudta, hogy Nobel-díjra jelölték, először el akarta hárítani a kitüntetést. Félt attól, hogy ha híres lesz, nem tud majd eleget foglalkozni a munkájával. Aztán a barátai figyelmeztették, hogy a Nobel-díj elutasítása éppúgy sztárrá tehet valakit a médiában, így Richard Feynman elméleti fizikus végül elfogadta az elismerést. Az amerikai tudós ismeretterjesztő tevékenysége is kiemelkedő volt, mert hihetetlen képessége volt ahhoz, hogy a legbonyolultabb kvantumfizikai gondolatokat is emészthető módon tárja a nagyközönség elé. Ehhez talán nagyban hozzájárulhatott az is, hogy maga is hitt a tudás megosztásának tanulást fokozó erejében.

Többszöri elolvasás helyett készíts összefoglalókat

Az alábbi kutatásról számol be Daniel Coyle a The Little Book of Talent (A tehetség kis könyve) című munkájában. Ha elolvasol 10 oldalt, majd írsz egy egyoldalas összefoglalót, akkor körülbelül 50 százalékkal több mindenre fogsz emlékezni hosszú távon az átvett anyagból, mintha egymás után négyszer olvasnád végig ugyanazt a szöveget. A szimpla olvasás ugyanis relatíve erőfeszítés nélküli, könnyedén fürdőzöl a lapon található szavakban. A jegyzetek készítésekor azonban rögtön gyakorolni, alkalmazni kezded az új információkat: feldolgozod őket, megtalálod a főbb pontokat, strukturálod és leírod a gondolataidat.

A cikket a következő linken olvashatja tovább:

https://divany.hu/eletem/2019/12/26/50-50-szabaly/?utm_source=zanzadoboz

Szólj hozzá!