15 apró dolog, amivel jobbá teheted a tizenéves gyerekeddel a kapcsolatodat

Minden szülő szeretne jobb kapcsolatot kialakítani a tizenéves gyerekével. Sok könyvet és online cikket lehet találni, amik tanácsot és segítséget nyújtanak a témában. Ugyanakkor ezek nem segítenek, ha te nem cselekszel, és nem változtatsz.

A modern élet nem könnyíti meg a változást, a napi pörgésben a legjobb szándékaink ellenére sem tudjuk megvalósítani minden tervünket.

Ebben a bejegyzésben útmutatást fogok adni ahhoz, hogy a terveidet könnyebben végre tudd hajtani és javíts kapcsolatodon a tizenéves gyermekeddel. 15 olyan egyszerű dolgot fogok mutatni, amit már most megtehetsz. Ebben a listában egyik pont sem igényel külön képzést, pénzt vagy különleges képességeket. Bármelyik szülő alkalmazni tudja az útmutatásokat. A legfontosabb az, hogy következetesek legyünk!

Minél több energiát fektetsz bele egy kapcsolatba, annál jobb lesz.

Az ehhez hasonló listáknak az elolvasása azzal a kockázattal jár, hogy könnyű rámondani, hogy „ezt én mind tudom” és a szokásos módon folytatni az életet bármilyen változtatás nélkül. Az elmélet és a gyakorlat teljesen más. Őszintén tedd fel magadnak a kérdést: „Tényleg megteszem ezeket a dolgokat, vagy azt gondolom, hogy a tudás ugyanaz, mint maga a cselekedet?”

Valószínűleg már néhányat magad is gyakorolsz, de kétlem, hogy mindegyiket alkalmazod, vagy következetes vagy. Ha mindegyiket következetesen alkalmazod, akkor kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot – mert szeretnénk megtudni a titkodat!

Hogy még könnyebbé tegyem a dolgod, találsz lent egy 15 pontból álló ellenőrző listát, amit ki tudsz nyomtatni. Tehát nincs mentség: nyomtasd ki, és pipáld ki az egyes tevékenységeket, amint elvégezted és ellenőrizd rendszeresen.

Akkor íme, 15 egyszerű feladat, annak érdekében, hogy jobb legyen a tizenéves gyerekeddel a kapcsolatod;

NAPI FELADATOK

Minden nap kövesd ezeket, még akkor is, ha fizikailag távol vagytok egymástól. Ha távol vagytok használj telefont, Facebook-ot, emailt. A következetességében igazi erő rejtőzik.

#1 TEREMTSD KAPCSOLATOT A TIZENÉVES GYEREKEDDEL 

A legkevesebb, amit tehetünk, hogy beszélgetést kezdeményezünk, amin keresztül szeretnénk valamit kideríteni róluk és/vagy megosztunk valamit magunkról. Ez lehet olyan egyszerű kérdés, mint “mi volt a legjobb, ami veled történt a mai napon?” vagy “Nem fogod kitalálni mi történt velem ma!” Ne kérdezz olyant, mint “Milyen volt a napod?”, mert csak olyan válaszokat fogsz kapni, mint “jó”.

Szánj rá 5 percet, hogy összeállíts egy rövid kérdés vagy tevékenység listát, ami arra kényszeríti a tizenéves gyerekedet, hogy kapcsolatot teremtsen veled a pár szavas válaszokon túl is.

 # 2 MONDD MEG NEKIK, HOGY SZERETED ŐKET

Itt ne valami nagy beszédre gondolj, egy egyszerű “szeretlek” is megfelel minden nap, amikor lefekszenek aludni, amikor hazaérsz, vagy amikor elindulnak az iskolába.

Ezt még szóban sem kell elmondani, elég egy üzenet (ha online, akkor természetesen ne legyen nyilvános). Vagy még jobb, ha egy régimódi módszert használunk és egyszerűen hagyunk egy üzenetet a párnájukon!

Maguk a szavak nem fognak senkit meggyőzni arról, hogy szeretik őket, de ha rendszeresen hallja valaki, akkor segít átvinni az üzenetet, amit a tettekkel fejezünk ki.

#3 TUDD, HOGY HOL VANNAK

Ha erőfeszítéseket teszel annak érdekében, hogy kiderítsd hol tartózkodik a tizenéves gyereked, azzal azt az üzenetet közvetíted, hogy törődsz velük (még ha ez nem is mindig tetszik nekik). Ezen túl ez felelősségteljes viselkedés is egy szülőtől.

Állítsd fel a határokat és az alapszabályokat az otthoni eltávozásról. Persze ez ellenállást válthat ki a tizenéves gyerekedből először, de ugyanakkor ezzel a törődést és gondoskodást közvetíted feléjük és ezáltal erősíti a kapcsolatotokat.

Figyelem: Ne ess túlzásba azzal, hogy 10 percenként küldesz egy üzeneteket, hogy éppen hol tartózkodik. Bíznod kell a tizenévesedben, nekik pedig megbízhatónak kell lenniük.

HETI FELADATOK

A lista következő elemeit nem kell heti egy alkalomra limitálni, de sok modern otthonban már a heti egy megvalósulás is csak elég nagy erőfeszítések árán jön csak össze. Amennyiben ezeket a tevékenységeket be tudod ütemezni a heti rutinba, abból mind te mind a tizenéves gyereked profitálni tudtok.

# 4 ÉTKEZZETEK EGYÜTT

Az együtt étkezés alatt azt értem, hogy mindenki leül egy asztal köré, azért, hogy egyidejűleg étkezzen, TV, telefon, iPad és számítógép nélkül. Csak az étkezés és az egymással folytatott beszélgetés a megengedett.

A különböző elfoglaltságok és a modern családok napirendje miatt a heti 7 közös étkezés sokszor nem megvalósítható. A heti 3 közös étkezésre való törekvés – bár sok esetben még ez is kihívást jelenthet – pozitív rövid és hosszú távú eredményeket fog eredményezni mind a te, mind a tizenévesed számára.

# 5 TÖLTSETEK IDŐT KETTESBEN

Időtöltés a tizenéveseddel. A legkevesebb, amit tehetsz, hogy együtt vagytok, amikor pl. elviszed különórákra vagy közösen részt vesztek a heti rutinfeladatok megoldásában.

A lényeg az, hogy használjuk ki tudatosan a közösen együtt töltött időt. Legyél mindig jelen, törekedj a minőségi kapcsolat kialakítására.

Ha lehetséges, törekedjetek arra, hogy legyen legalább fél órátok közösen. Itt nem feltétlenül kell mély és tartalmas beszélgetéseket elképzelni, de próbáljatok meg “együtt” lenni.

#6 KÉRD KI A TIZENÉVESED TANÁCSÁT

Amikor TV-t nézel, rádiót hallgatsz, vagy csak arról beszélsz, amiről hallottál valamit a nap folyamán, kérdezd meg a tizenéves gyerekedtől, hogy mit gondolnak erről, és próbálj még többet megtudni arról, hogy miért gondolják úgy.

És ez nemcsak a véletlenszerű vagy spontán beszélgetésekre vonatkozik, arról is kérd ki a véleményét, hogy mit csináljon a család hétvégén vagy ünnepnapokon.

Ez csak akkor működik, ha tiszteletben tartod a véleményüket, és érdekel a nézőpontjuk. Ne próbáld meg feltétlen meggyőzni őket a saját véleményedről, vagy felhívni a figyelmet a saját gyengeségükre.

Ha igazán bátornak érzed magadat, akkor kérj öltözködési tanácsot is!!!

 #7 BIZTASD A TIZENÉVES GYEREKEDET

Ez nem azt jelenti, hogy halmozd el üres dicséretekkel.

Mondj el nekik valamit, amit értékelsz bennük, erősítsd meg őket, ha látod, hogy keményen próbálkoznak, gratulálj nekik, ha elérték valamit és mondj köszönetet a hozzájárulásukért. Mondd el nekik, hogy büszke vagy rájuk.

A tizenéves önbizalma ezáltal nő, értékesnek érzi magát, amikor hallja, hogy szüleik pozitívan beszélnek róluk, különösen akkor, ha a szavak mögött tartalom van és nem üres dicséretek.

Ezzel kapcsolatban kiemelném, hogy ezt inkább otthon gyakoroljuk – a tizenévesek ösztönzése társaik előtt inkább zavarba ejtő lehet, mintsem felemelő.

#8 MUTASS ÉRDEKLŐDÉST AZ ÉRDEKLŐDÉSI KÖRÜK IRÁNT

Nézd meg kedvenc TV-műsorukat velük közösen, figyeld hogyan játszanak számítógépes játékokat (ajánld fel, hogy szívesen játszol velük – még ha nem is tudod soha felvenni velük a versenyt), érdeklődj a telefonra letöltött új alkalmazásuk iránt, nézd meg a hétvégi meccsét, hallgasd meg, ahogyan hangszeren gyakorolnak… egyszerűen mutass érdeklődést azok iránt a dolgok iránt, amit szeretnek.

Ha nem tudod, hogy mi iránt érdeklődik a tizenéves gyereked, akkor az legyen a célod a hétre, hogy kideríted. A következő hét célja az lesz, hogy kifejezd az érdeklődését ez iránt.

 #9 KÉRDEZD MEG “MINDEN RENDBEN VAN?”

Csak egyszerűen tedd fel a kérdést “Minden rendben van?” hetente legalább egyszer. Nagyon egyszerű, de nagyon fontos.

Ne vallasd állandóan. A cél nem az, hogy addig kérdezzünk, amíg azt a választ nem kapjuk, hogy “gond van”. A cél az, hogy tinédzser úgy érezze, hogy törődsz velük és valódi érdeklődést mutatsz azzal kapcsolatban, ami történik velük.

Számíts rá, hogy 99% -ban azt a választ fogod kapni, hogy „Igen” vagy „Persze”. Nem kell, hogy nagy beszélgetés keveredjen belőle. Ami számít, hogy rendszeresen kérdezd meg és abban az 1% ban, amikor a dolgok nincsenek rendben akkor érezzék, hogy törődsz velük és megosszák veled a problémájukat.

IDŐSZAKOS FELADATOK

A következő tevékenységek a legjobban akkor működnek, ha heti egynél ritkábban végzed el. Attól még, hogy nem hetente kerülnek sorra, attól még nem azt jelenti, hogy opcionálisak. Ezekre ugyanúgy készíts egy tervet, mint ahogyan a lista többi pontjára.

#10 LEPD MEG A TIZENÉVESED 

Lepd meg őket valami kellemessel csak azért, mert értékeled őket.

Ez nem valami jutalom egy elért az eredményért, inkább egy spontán megnyilvánulás a szeretetedről.

Nem kell, hogy drága legyen, főzd meg kedvenc vacsoráját, hagyd a kedvenc csokoládéját a párnáján, vidd el a kedvenc kávézójába az iskola után, engedd meg, hogy később jöhessen haza este, vagy nézzétek meg együtt a kedvenc filmjeit.

Ki ne szeretne egy kellemes meglepetést!

#11 VIZSGÁLD FELÜL A SZABÁLYOKAT ÉS ADJ TÖBB SZABADSÁGOT

Ha a tizenéves megbízhatóan és felelősségteljesen viselkedett kezdeményezd, hogy lazítsatok a felállított szabályokon; mint pl. későbbi lámpaoltás, tovább kimaradhat, több időt hagyhattok a kütyüzésre, többet viheti el az autót…stb.

Amikor egy szülő kezdeményezi a szabályok lazítását, ezzel tiszteletet és bizalmat közvetít a tizenéves irányába. Ez nem csak javítja a kapcsolatot, de növeli annak valószínűségét, hogy tinédzser tiszteletben tartja az új megállapodásokat, ugyanis nem szeretnének csalódást okozni neked.

#12 ÜNNEPELJÉTEK MEG A SIKEREIKET

Amikor a tizenéves gyereked eléri valamelyik célját, jelezd, hogy észrevetted. Lehet egy különleges étel, egy kis ajándék, egy nagy ölelés vagy a szoba körbe táncolása, barátok meghívása, vagy bármilyen élmény, amit kitalálsz. Nagy ünnepségek a nagy eredményekért, kisebb ünnepségek a kisebb eredményekért.

A siker nem csak a győzelemről szól, bár ez is nagyon jó, ünnepeljétek meg azt, amikor a tizenévesed eléri a maga elé kitűzött célt. A siker lehet az is, amikor valaki hatalmas erőfeszítéseket fektet valamibe és kitart a kihívások ellenére is.

MINDIG

Ezek olyan dolgok az életben, amelyet nem lehet előre tervezni, egyszerűen bele kell jönni. Saját magunkat úgy tudjuk a legjobban fejleszteni, ha elkülönítünk erre egy kis időt havi rendszerességgel, hogy végig tudjuk gondolni, hogy mit csináltunk jól vagy mit tehettünk volna másképpen. Amennyiben lehetséges üljünk le a párunkkal (amennyiben nincsen, akkor egy közeli baráttal) és adjunk visszajelzést a másik részére azzal kapcsolatban, hogy mit sikerült elérnünk.

#13 ADJUK MEG A TISZTELETET

Rendszeresen ellenőrizd, vagy kérdezd meg a párodat, hogy tiszteletteljesen beszéltél-e a tizenéveseddel, nem sértegetted-e, mondtad-e, hogy kérlek vagy köszönöm, tiszteletben tartottad-e magánéletüket stb. Sok szülő panaszkodik arra, hogy a tizenéves gyerekük tiszteletlenül viselkedik, de nem figyel oda a saját magatartására, ami kiváltó ok is lehet. Amilyen példát mutatsz az fontosabb, mint amit mondasz a gyerekednek.

#14 MONDD, HOGY SAJNÁLOD

Ez nagyon egyszerűnek tűnik, ugyanakkor meglepően kevés szülőtől hallani.

Nincsen hátránya a bocsánatkérésnek, abban az esetben, ha valóban hibát követtél el. Ugyanakkor rengeteg negatív következménnyel jár, ha a szülők nem kérnek bocsánatot. Legyen a bocsánatkérés valós és őszinte, és meg fogsz lepődni, hogy milyen intimitást és nyitottságot fog létrehozni köztetek.

 #15 HALLGASS, KÉRDEZZ, VÁLASZOLJ (EBBEN A SORRENDBEN)

Próbálj meg kialakítani egy olyan szokást, hogy mindig végighallgatod a tizenéves gyerekedet. Megkérdezed, hogy miért tettek vagy nem tettek meg valamit, és miután mindent elmondtak, csak utána adj visszajelzést.

Ez sok önkontrollt igényel, de ha véghez tudod vinni, a válasz, amit kapsz konstruktívabb és nyitottabb lesz.

Minél inkább alkalmazod ezeket a tanácsokat, annál inkább fogod azt tapasztalni, hogy a tizenéves gyereked szeretne veled beszélgetni, mert úgy érzi, hogy érdekel a mondanivalója. A tizenévesek szeretnek a középpontban lenni.

Azt is észre fogod venni, hogy miután meghallgattad és megértetted a tizenéves gyerekedet, ő is hajlamosabb lesz meghallgatni téged.

Tehát ez az a 15 dolog, amit akár ma is el lehet kezdeni használni! Ne feledd, hogy az a fontos, hogy az ismereteket helyezd át a gyakorlatba és következetesen csináld.

Remélem tudtam segíteni.

 

A cikk fordítása Kunos Péter munkája.

Forrás: understandingteenagers

 

Szólj hozzá!