Lovagolni jó! Nagyon jó!

Lovaglás. Neked mi jut eszedbe róla? Ugye megvan? Én most elmesélem, milyen is egy napom a lovardában.

Amikor reggel megérkezek, Elli, akin ülni szoktam, megeszi a reggeli zabadagját. Ez után vakaróval és kefével átmegyek rajta, kikaparom a patáját, farkát és a sörényét kifésülöm.

Először felrakom a nyeregalátétet, majd a nyerget (a nyereg alá egyes lovakra szokás nyeregemelőt rakni). Kantározásról annyit, hogy van, aki orr szíjjal, s van, aki a nélkül lovagol, mi az előbbiek vagyunk ebben a lovas iskolában. Hevedert húzok, kengyelt állítok, és megyünk a pályára. Bemelegítésként 2 kör mindkét irányba lépésben. Ez után még egyszer ellenőrzi az edzőm a hevedert, és elkezdünk ügetni. Ilyenkor lovardai alakzatoknak nevezett körök, átlók, féllovardák és egyebek (Apa szerint ilyenkor megyek „háromfejű kígyóvonalban”) sorát lovagolom, ez kb. 20-30 perc. Ezután jön a vágta. Ilyenkor egy körre jövök, beugratom vágtába, és vagy körön maradok, vagy pedig egész lovardában megyek tovább. Van, hogy átmegyünk rúdon is. A vágta végeztével ügetünk, majd leléptetem. Visszaviszem, kikötöm, leápolom, legeltetem, és visszaviszem a helyére. Ezek után elpakolom a cuccait, és elmosom a zablát.

Nekem valahogy így néz ki egy átlag napom. Te mikor próbálod ki? Jobb, mint a gép előtt ülni, és menőbb egy 4D-s ló, mint a legújabb 3D-s játékok a telefonodon. Azért választottam ezt a sportot, mert kiskorom óta szeretem a lovakat, és ők is engem.

Ezek után már talán egy kicsit más a véleményed, ugye?

Bogi

Szólj hozzá!