Mi a pénz? Neked mi jut eszedbe a pénzről?

Mi a pénz? Neked mi jut eszedbe a pénzről?

Ha körülbelül hasonló dolgok jutnak eszedbe, nem vagy egyedül, hiszen a mai világ sokak szerint erről szól. DE ezek mögött a dolgok mögött a gazdaság és a pénz áll. Az előadás a pénzről, annak működéséről és titkairól fog szólni.

A tapasztalatok azt mutatják, s ezt Dimény Katalin, az OK Központ intézményvezetője is megerősíti, miszerint a fiatalok egyáltalán nincsenek tisztában a pénzügyekkel, illetve a saját jövőbeni lehetőségeikkel, és korlátaikkal sem.

A jövőjüket is hasonló naivitással kezelik, reményeik szerint az iskolapadból huszonévesen azonnal egy zsíros állás kellős közepébe csöppennek. Tájékozatlanságuk a mi hibánk is. Szakemberek szerint nem lehet megúszni, hogy már egészen kicsi koruktól fogva beszélgessünk velük a családi költségvetésről, és egyáltalán arról, hogy mégis, honnan kerül az a pénz a pénztárcába.

A fiatalok tájékozatlansága mögött részben az áll, hogy Magyarországon nem ildomos pénzről, anyagiakról beszélgetni, ez a téma még barátok vagy családtagok között is tabunak számít. Sok gyerek azzal sincs tisztában, hogy a szülei pontosan mennyit keresnek. Így viszont nem meglepő, ha a gyerekeknek a valóságtól teljesen elrugaszkodott képük van a pénzügyi lehetőségeikről.

Ezért minden olyan kezdeményezés, előadás, beszélgetés, amely már tizenéves életkorban a fiatalokba nevelt gátlásokat, tabukat, pénzről alkotott sztereotípiákat, elképzeléseket feszegeti – kulcsfontosságú.

Mindezeket figyelembe véve, két zseniális szakmai előadó beszélgetett a fiatalokkal általában a pénzről, annak történelmi előzményeiről, aktuális helyzetéről, a virtuális jövőről, befektetésekről, megtakarításokról és hitelekről – mindezt a széles tematikát rendkívül izgalmasan tálalva a közönségnek.

S ami még kézzelfoghatóbbá tette a találkozón elhangzottakat: egy következő alkalommal a New York Broker Zrt.-nél a fiatalok gyakorlatban is tapasztalatot szerezhettek a pénzvilág egyik szegmenséről, ízelítőt kaphattak az ott dolgozó kollégák munkatapasztalataiból, majd pedig egy izgalmas beszélgetés keretében még érinthettek olyan extrémnek tűnő témákat is, mint a határidős devizapiaci, külföldi részvény, vagy akár vállalati kötvényügyletek.

Az előadók, akik izgalmassá és érthetővé tették a témát:

Polczer István közgazdász, Czine János pénzügyi, gazdasági, befektetési tanácsadó


Visszajelzések

Csepp a tengerben. Hiánypótló. Szinte csak általánosságoknak tűnő gondolatokat tudnánk sorolni. Feleségemmel, s gyermekeinkkel mind az előadáson, mind a munkahelyi beszélgetésen ott voltunk. Idáig is sejtettük, hogy a pénzügyi kultúra csak úgy nem jön magától, hiszen akkor mindannyian befektetési zsenik lennénk, de az a két alkalom még jobban megerősített abban, hogy amit a pénzről a gyerekeknek át lehet adni, azt mindenképp tegyük meg. S bár két ilyen előadás-beszélgetés szinte csak súrolja a témát – otthon, illetve a továbbiakban ezekre az alapokra lehet építkezni.

Szülő

Sok mindent megtudtam a pénz történetéről, és rájöttem, hogy rengeteg mindent még nem tudok róla. De annyit magamban eldöntöttem az előadás után, hogy takarékoskodni fogok, és nem költöm el az összes zsebpénzemet. Jó lenne, ha a szüleim is többet tudnának a témáról, de sajnos az ő idejükben sem volt pénzügyi ismeret óra az iskolában.

diák, 13 éves

Részletek

Kezdés

2018.01.25. - 17:00

Event Categories

éles


Jelentkezés

    A jelentkezési űrlap használatához a böngésző szkriptek futásának engedélyezése szükséges. Hiba esetén kérjük frissítse az oldalt! Ha az ön böngészőjében a szkriptek blokkolva vannak, az űrlap nem fog működni. Ezesetben kérjük emailben jelentkezzen az info@sulimotivator.hu címen, megjelölve az esemény megnevezését és dátumát! Köszönjük!

    Hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez.*
    Adatkezelési tájékoztató

    Hozzájárulok a Sulimotivátor eseményekkel, hírekkel kapcsolatos emailek küldéséhez a fenti email címre.

    Szólj hozzá!