KÖZÉLETRŐL, POLITIKÁRÓL a fiatalok nyelvén

KÖZÉLETRŐL, POLITIKÁRÓL a fiatalok nyelvén

Szülőként úgy gondoljuk, hogy a fiatalokat többnyire hidegen hagyja a politika, nem érdekli a közélet…

Nos…, ez a közel két órás beszélgetés ennek a teljes ellenkezőjét támasztotta alá.

Testközelből, kerekasztal beszélgetés során faggathatták a fiatalok Mráz Ágoston Sámuel elemzőt, a Nézőpont Csoport vezetőjét és vártak választ olyan kérdésekre, amelyről szülőként az gondolnánk, hogy ez biztosan nem foglalkoztatja a tizenéves korosztályt:

 • Kik és hogyan irányítják az országot?
 • Jó vagy rossz dolog-e a politika?
 • Milyen országban élünk majd, amikor felnőttek leszünk?
 • Számít­-e majd a véleményünk, tudunk-e hatással lenni környezetünkre, országunk életére?
 • Melyik ország Európa nagyhatalma?
 • Hogyan működik a parlament?
 • Hol van az EU központja, milyen döntéseket hoznak ott?
 • Milyen egy jó politikus?
 • Kiből lesz államférfi?

A NÉZŐPONT Intézetről

A Nézőpont Intézet egy kutató és elemző műhely, többek között közvélemény-kutatások, tanulmányok, konferenciák segítségével foglalkoznak Magyarországot érintő bel- és külpolitikai kérdésekkel. Az Intézet folyamatosan kivívja munkájával a szakmai közélet és a széles nyilvánosság elismerését.


Visszajelzések a kerekasztal-beszélgetésről

Ledőltek hamis tévhitek, mert egy lelkiismeretes politikus tényleg rengeteget – akár napi 16 órát is (!) – dolgozik, ráadásul úgy, hogy nem öncélúan, hanem egy közösség érdekeit szem előtt tartva tevékenykedik.

Hallhattunk arról, hogy nem minden politikus jó szónok; van, aki nincs szem előtt, s akit névről sem ismerünk, de mégis lényeges szerepe van, mert igazgatási és szervezési feladatokat lát el, illetve fontos tárgyalásokat folytat.

Megtudhattuk, hogy hogyan alakíthatjuk úgy az életünket tudatosan, már fiatalabb kortól is úgy, hogy ne csak jól tájékozott emberek legyünk a közélet tekintetében, hanem mi magunk is felelős módon építsük a környezetünket, aktív és ne passzív állampolgárok legyünk.

Számomra „nagyot szólt”, hogy mi a különbség a politikus és az államférfi között. Szeretnék több életrajzi írást olvasni államférfiakról, akik rendkívüli időkben sokat tettek országukért.

Szülő

Négy gyermek szülőiként kaptunk meghívást a beszélgetésre. Gyermekeink – bár még nem vesznek részt közéleti tevékenységekben – érdeklődés szintjén odafigyelnek az aktuális eseményekre, akár utcai plakátokat látva vagy a napi híradások kapcsán. Országgyűlési, önkormányzati választások idején – családi programként – elvittük őket mindig a szavazófülkékbe is, hogy már fiatalon tanulják, hogy a lehetőségeikkel élni kell. Ezért is volt mindannyiunk számára izgalmas a Nézőpont Intézet igazgatójával folytatott beszélgetés.

Ezúton is köszönjük Mráz Ágoston úrnak, hogy ilyen professzionális módon tudott a tizenévesek nyelvén beszélgetni egy olyan témában, ami látszólag nem kelti fel a fiatalok érdeklődését. Több mint másfél óra után még mindig kérdésekkel árasztották el őt a jelenlévők.

Sok ilyen beszélgetésre van szüksége gyermekeinknek, hogy a gyakorlatban is el tudjanak igazodni bonyolultnak tűnő világunkban!

Szülő

Nagyon tetszett. Jó volt, hogy minket is bevontak a beszélgetésbe, és úgy mondták el a dolgokat, hogy megértsék a kisebbek is.

12 éves

Köszönjük a lehetőséget, izgalmas volt betekinteni a felnőttek világába. Szerintem fontos nekünk gyerekeknek felkészülnünk arra, hogy idővel majd nekünk is lehessen beleszólásunk a körülöttünk történő eseményekbe.

13 éves

Nem gondoltam, hogy egy olyan ember, akit a TV-ben látunk fontos események kapcsán beszélgetni, ilyen kötetlenül tudja a mi korosztályunknak is érdekessé tenni ezt a témát.

Nagyon örülök, hogy ilyen komoly emberrel szinte négyszemközt beszélgethettem!

14 éves

Részletek

Kezdés

2018.11.21. - 17:00

Event Categories

éles


Jelentkezés

  A jelentkezési űrlap használatához a böngésző szkriptek futásának engedélyezése szükséges. Hiba esetén kérjük frissítse az oldalt! Ha az ön böngészőjében a szkriptek blokkolva vannak, az űrlap nem fog működni. Ezesetben kérjük emailben jelentkezzen az info@sulimotivator.hu címen, megjelölve az esemény megnevezését és dátumát! Köszönjük!

  Hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez.*
  Adatkezelési tájékoztató

  Hozzájárulok a Sulimotivátor eseményekkel, hírekkel kapcsolatos emailek küldéséhez a fenti email címre.

  Szólj hozzá!