Látogatás Kecskeméten: A legjobbakból duplázunk!

Látogatás Kecskeméten: A legjobbakból duplázunk!

Izgalommal készülődtünk, hogy nagyobb létszámot képviselve másodszor is ellátogassunk gyermekeinkkel a kecskeméti Mercedes gyárba. A Mercedes nem vitás, hogy az egyik legismertebb autómárka. Valószínűleg a legtöbb ember számára a minőséget és a maga nemében a csúcskategóriát jelenti. Bár használati eszköz, de mégis sokaknak talán álmai netovábbja…

Aki úgy gondolkodik, hogy egy magas színvonalú autó esetében az előállításának körülményei is éppolyan kiválóak, az nem csalódik a magyarországi Mercedes gyár meglátogatása során.

A hajdani kukoricaföld közepén elterülő épületegyüttes már önmagában is lenyűgöző látványt nyújt. De igazán akkor döbbenünk rá, mekkora munka és előkészítés előz meg egy-egy ilyen beruházást, amikor azt is megtudjuk az idegenvezetőnktől, hogy annak idején a 155 terv közül válaszották ki a legmegfelelőbbet.

Nem pusztán egy gyárépületbe, hanem egy önálló életet élő épületkomplexumba léphet be az, aki közelebbről szeretné látni, hogy kik, hogyan és milyen körülmények között végzik azt a munkát, amelynek végeredménye a szebbnél szebb autók sora, melyeket aztán a világ minden táján értékesítenek és megvásárolnak. Szinte egy külön világ ez a gyárterület, önálló vasútvonalával, a munkatársak gyermekei számára létesített óvodával és bölcsődével, egy esetleges áramszünet okozta műszaki üzemzavart is áthidaló saját áramfejlesztővel. Naponta több ezer ember és rengeteg robot sürög-forog a különféle munkaállomásokon, és az a benyomás alakul ki bennünk látogatásunk végére érve, hogy a gondos tervezés, a precizitás és a legapróbb részletekig összehangolt csapatmunka teszi évről-évre eredményessé a több ezer hektárnyi területen zajló termelést.

Az alig 1-2 órás sétánk során nem csupán egy mega méretű munkahelyet volt szerencsénk gyermekeinknek bemutatni, hanem rengeteg benyomás ért mindannyiunkat arról is, hogy mi tesz igazán naggyá egy céget, egy márkát, illetve egy gyártási tevékenységet.

Jól jártunk, hogy nyár végén nem a strandolást, hanem a gyárlátogatást választottuk…

 

 

Visszajelzések Kecskemétről

Szülőként másodszor is lehetőségünk adódott eljutni a kecskeméti Mercedes gyárba – tavaly legnagyobb lányunkkal, most vele és fiútestvérével együtt. Azt legutóbb is érzékeltük, hogy gyermekeinknek szükségük van az elméleti tudás mellett minél több lehetőségre, ami az érdeklődési körüket, motivációjukat szélesíti: a kecskeméti Mercedes gyárban tett közel kétórás látogatás ezt minden szempontból kielégítette. Amikor egy fiatal szeme előtt lepereg, hogyan gurul le egy prémium autó a futószalagról, amikor nemrég még csak az autó karosszéria elemeit látta, mindezt professzionális robottechnikával, hihetetlen logisztikával: egy kicsivel többet megért a körülötte lévő világból. Mellette látja a precizitást, összeszedettséget, és amennyiben mérnöki ambíciói lennének, A TANULÁS FONTOSSÁGÁT!

Szülők 12 és 13 éves gyermekeikkel

Mercedes Benz Kecskemét. Otthon az autó gyártásban.

M mintha másik dimenzió lenne
E elmennék máskor is
R robotok
C csúcstechnológia
E elképesztő
D digitális
E eddigieket felülmúló
S saját modelljük van

B bámulatos
E emberek felügyelik
N nem láttam még ilyet
Z zárt körülmények

Gy gyalog + busszal (a gyáron belül!)
Á áramszünetre is felkészülten
R rendszeres rendezvények
L látogatóknak kijelölt út
Á átlagosan napi 700 autó gurul le a szalagról
T több milliós autók
O ovijuk is van
G gépek és műszakok
A autóalkatrészek
T tökéletes rendszer
Á átlátható rendszer
S SZUPER SULIMOTIVÁTOR!!!

Anna, 13 éves

Emberi elme által alkotott rendszert még nem találtam ennyire lenyűgözőnek. Amikor meghívást kaptunk a gyárlátogatásra felrémlettek bennem korábban látott dokumentumfilm jelenetek, ahol szikraeső árnyékában izzadt testek szereltek valamit egy gyártósor mellett pislákoló fénynél. Ilyenkor mindig arra gondoltam, hogy nemcsak a használtautónál, de az újautónál is van, hogy „ki kell fogni” egy jó példányt, amikoris pont a megfelelő szakik pont a megfelelő lelkiállapotban illesztették össze a járművet. Már az első pillanatban nyilvánvaló lett, hogy ezek az autók teljesen másképpen készülnek… Már a látogatás előtti felkészítés is percre pontosan és nagyon profin zajlott, de amint beléptünk az első csarnokba nekem leginkább a Csillagok Háborújában látható futurisztikus világ ugrott be, egy sokkal sterilebb állapotban. Vezető nélküli járművek és vontatmányok viszik hangtalanul a félkész autókat és beépítendő alkatrészeket az épületeken belül, miközben a háttérben fura kinézetű robotkarok mozgatják a nyers karosszéria elemeket.

Az ott töltött néhány óra alatt nem lehet befogadni azt a rengetek információt és látványt, ami a látogatót éri. Hihetetlen szervezettség és profizmus jellemezi az összes általunk bejárt területet, ahol nem láttam egy fölösleges alátétet sem a földön heverve, és mégis az összes autót egyedi igények alapján szerelik össze gépek és emberek tökéletes összhangban – nálam általában egy polc felfúrása is nagyobb rumlival és kosszal jár, mint amit ott tapasztaltam. Ugyanakkor nem vész el a kreativitás és kezdeményezőkészség előtérbe helyezése sem. Aki ellátogat a gyárba, annak példaként ajánlom az esőztető kabin melletti kulcs-továbbító rendszer megtekintését. Már csak ezért is érdemes megnézni, nekem egy életre szóló élmény volt!

Apa és 13 éves lánya

Óriási élmény volt meglátogatni a világ egyik legnagyobb vállalatát. Elképesztő látvány, hogy mennyi ember dolgozik azon, hogy a nap végén egy tökéletes autó gördüljön le a gyártósorról. Megdöbbentő a fegyelmezettség és a rend, amely a gyár egész területét jellemezte. Bámulatos, ahogy felnézve fejünk fölé – félkész autók sora „vonatozott” a plafonon, a földön pedig robotvonatok száguldoztak, és cipelték a különböző alkatrészeket. De ez csak a látszat: a háttérben ennél több ember dolgozott a logisztikán, azon, hogy minden kis csavar és alkatrész jókor, és jó helyen jelenjen meg.

Lilian, 13 éves

Valaki megkérdezi milyen volt 12 éves szemmel, ezt tudom mondani: nagyon élveztem, csodálatos… Azok a gépek, melyek milliméter pontossággal be vannak programozva, körülöttük a rend és tisztaság. Azok a szép Mercedesek, melyeket még nem szállítottak el a vevőknek. El sem hiszem, hogy azokból a lemezekből a világ legcsodásabb autója lesz. Nagyon jól néznek ki az önműködő robotok – aki ezt ki tudta találni, oda kell az ész. Ahogy bent a gyárban a félig kész autókkal mennek, az nagyon jól néz ki. Mennyi szín, mennyi autó és mind különbözik egymástól, mert mindegyik egyedi megrendelés alapján készül, ami profi logisztikai háttérmunkát igényel.

Milán37, 12 éves

Részletek

Kezdés

2019.08.26. - 11:30

Vége

13:00

Event Categories

éles

Helyszín

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Mercedes út 1.
Kecskemét
Hungary
6000

Jelentkezés

    A jelentkezési űrlap használatához a böngésző szkriptek futásának engedélyezése szükséges. Hiba esetén kérjük frissítse az oldalt! Ha az ön böngészőjében a szkriptek blokkolva vannak, az űrlap nem fog működni. Ezesetben kérjük emailben jelentkezzen az info@sulimotivator.hu címen, megjelölve az esemény megnevezését és dátumát! Köszönjük!

    Hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez.*
    Adatkezelési tájékoztató

    Hozzájárulok a Sulimotivátor eseményekkel, hírekkel kapcsolatos emailek küldéséhez a fenti email címre.

    Szólj hozzá!