Az olvasás élménye

Kaland, izgalom, pihenés, nyugalom, játék, lenyűgöző képek, hihetetlen fordulatok, barátság, viharos kapcsolatok, fantasztikus történetek. Nem, ez nem egy interaktív kiállítás vagy a világ legjobb csúszdaparkja. A fentiek mind megtalálhatók a világ egyik évszázadok óta használt fantasztikus találmányában: a könyvekben.

Az olvasás egyik előnye a száz közül, hogy sosem lehet megunni! Minden oldal egy új rejtély. Csak beugrasz a lapok közé és kinyomozod, mit ábrázol a történet. Én például nagyon szeretem:

  • a „nyomozós” könyveket (pl. Sir Steve Stevenson: Agatha nyomoz-Kémek a norvég tengeren, Manó könyvek; vagy Renée Holler: Történelmi tetthelyek-Veszély a Santa Marián, Rejtvényes krimi Kolumbusz korából, Naphegy Kiadó);
  • az „állatos” könyveket (pl. Nele Neuhaus: Charlotte-Nyár az álmok szigetén, Manó könyvek; vagy Holly Webb: A magányos kiskutya, Könyvmolyképző Kiadó);
  • az iskolásokról szóló könyveket (pl. Erich Kästner: A repülő osztály Móra Könyvkiadó, vagy Kertész Erzsi: Göröngyös úti Iskola, Cerkabella Könyvkiadó)
  • és természetesen az igazi klasszikusokat (pl. Noel Streatfeild: Balettcipők, Manó könyvek; vagy Jules Verne: Nemo Kapitány, Móra Könyvkiadó.

De az a jó, hogy mindenki kedvére válogathat a milliónyi téma közül a saját ízlése szerint. Amikor szabadidőm van, legtöbbször csak előveszek egy könyvet. Így van ez sokszor utazás közben is, vagy az ágyamban, mert olvasással zárni és kezdeni a napot jó dolog. Növekvő izgalommal futtatni szemeinket a sorokon, ellapozni egy új kalandhoz mind hozzátartozik azokhoz a dolgokhoz, melyekkel szebbé tehetjük a napokat és mosolyt csalhatunk az arcunkra. Olykor a saját képzelőerőnkkel festjük magunk elé a szereplőket, máskor kész illusztrációk várnak minket a túloldalon.

A szobámban az egyik kedvenc bútorom, a könyvespolc. Így, ha új könyv kerül a gyűjteménybe, egyből ki tudom rakni. Számtalan kalandregény, ifjúsági és állatokról szóló könyv, képregény és klasszikus sorakozik már a polcokon.

A könyvtárban pedig az a jó, hogy kikölcsönözheted a könyveket, és utána is tudsz nézni olyan dolgoknak, amik érdekelnek, de nincs benne a tankönyvekben. Megfigyeltétek már, hogy a könyvtári könyveknek teljesen más illata van, mint a boltiaknak?

Szóval arra szeretnélek buzdítani, hogy bátran menj be egy könyvesboltba vagy látogass el a könyvtárba, mert OLVASNI JÓ!

Mandulavirág

Szólj hozzá!